Færøerne mellem religiøs vækkelse og sekularisering: En nordisk undtagelse bliver til

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

169 Downloads (Pure)

Abstract

Færøernes står midt i en værdipolitisk kulturkamp, hvor gamle normer bliver udfordret af nye krav og værdier – ofte med de homoseksuelles rettigheder
som omdrejningspunkt. Denne kulturkamp handler i høj grad om kristendommens rolle og funktion i færøsk politik, kultur og samfund. Ved hjælp af kvantitative, komparative undersøgelser om folkelige holdninger til religion dokumenterer denne artikel, at Færøerne er en undtagelse i Norden. I lyset af både sekulariseringsparadigmet og dets kritikere undersøger artiklen, hvilke socio-demografiske faktorer der kan forklare religiøs vitalitet, og hvilke specifikke historiske processer der kan tænkes at have banet vejen for de protestantiske vækkelsesbevægelsers opblomstring. Det viser sig, at en periode i begyndelsen af det 20. århundrede er helt afgørende for at forstå Færøerne som en nordisk undtagelse og de polariserende kulturkampe, som kendetegner færøsk værdipolitik den dag i dag.
Original languageEnglish
Pages (from-to)88
Number of pages110
JournalØkonomi og Politik
Volume1
Issue number2022
Publication statusPublished - Mar 2022

Keywords

  • Religion
  • Faroe Islands
  • Secularization
  • Rational Choice Theory
  • Religious history
  • Evangelical movements

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Færøerne mellem religiøs vækkelse og sekularisering: En nordisk undtagelse bliver til'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this